ΛΕΣΧΗ ΣΠΑΡΤΗΣ – ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ

 

Αρχιτεκτονική μελέτη Διαμόρφωσης Χώρου Καφέ-Μπιστρό – Επίβλεψη, Σχεδιασμός Ταυτότητας – Λογοτύπου και Γραφιστικού Υλικού: Kollektivemind* & Χαδιώς+Συνεργάτες
Θεση: Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, Ισογειος χώρος Νεοκλασικού Κτιρίου Δημαρχείου Σπάρτης
Έτος: 2014

824true thumbnails under 420true true 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide3
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide4
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide5
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide6
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide7
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide8
 
 
 
 
 
 
 
 

Το καφέ-μπιστρό Σύμμετρον βρίσκεται στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου του Δημαρχείου, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Τόσο η χαρακτηριστική συμμετρική δομή και κάτοψη του κτίριου, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού, όσο και η γραμμική διάταξη της σύγχρονης πόλης, αποτέλεσαν το κεντρικό concept της νέας διαμόρφωσης του εσωτερικού και της δημιουργίας της ταυτότητας του χώρου, βασισμένο στην έννοια της συμμετρίας και της γεωμετρίας. Το καφέ – μπιστρό, αναπτύσσεται σε πέντε «δωμάτια», με το κεντρικό χωλ να φιλοξενεί την είσοδο στο χώρο και το bar, και τα άλλα τέσσερα, εκατέρωθεν, να διαμορφώνονται ως, café, bistro, βιβλιοθήκη και τραπεζαρία αντιστοίχως. Στον κεντρικό χώρο, δεσπόζουν τέσσερις αξονικά τοποθετημένες κολώνες, οι οποίες επενδύονται με πλακάκι παραδοσιακού γεωμετρικού μοτίβου για να τονίσουν την στιβαρότητα του κτιρίου και το κέντρο του εσωτερικού, όπου τοποθετείται στρογγυλό τραπέζι υποδοχής. Η οροφή του κεντρικού χώρου, διαμορφώνεται σε γεωμετρική διάταξη ενός επαναλαμβανόμενου τρίγωνου τελάρου με διάτρητη λαμαρίνα, που αποκαλύπτει την τοξωτή κατασκευή του κελύφους του νεοκλασικού και ταυτοχρόνως κρύβει τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το αριστερό τμήμα φιλοξενεί τη μαρμάρινη μπάρα, το σχέδιο της οποίας αποτυπώνεται αντικατοπτρικά στο δάπεδο της κάβας στο δεξί τμήμα, με την αλλαγή του υλικού από ξύλο σε γρανιτοπλακίδια με ρομβοειδές μοτίβο. Στις εκατέρωθεν πτέρυγες, ο πράσινος αυστηρός καναπές του μπιστρό με τα μαρμάρινα τραπέζια και τα επιτοίχια χειροποίητα φωτιστικά εναλλάσσονται με τις άνετες δερμάτινες γήινες πολυθρόνες του καφέ με τα οκταγωνικά τραπέζια. Απέναντι, σε μικρή υπερύψωση, διαμορφώνεται χώρος βιβλιοθήκης με χαμηλά καθίσματα και περιμετρική ξύλινη επένδυση των τοίχων, ενώ στο μπροστινό τμήμα, η τραπεζαρία με τις χρωματιστές πολυθρόνες διατάσσεται κάτω από ένα κρεμαστό «κήπο» οροφής. Στον εξωτερικό χώρο, τα πλευρικά όρια διαμορφώνονται ως «αυλές» της πόλης, με τοξωτές κατασκευές για αναρριχώμενα φυτά και ξύλινα παγκάκια, ενώ το κεντρικό τμήμα αναπτύσσεται με περίτεχνα σιδερένια καθίσματα και τραπέζια νεοκλασικού ύφους.